
به گزارش «سراج24»، حجت الاسلام روحانی رییس جمهور امروز برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل راهی نیویورک شد. او سال پیش در حالی برای اولین مرتبه به عنوان رییس جمهور ایران راهی نیویورک میشد که تازه دولتش را تشکیل داده بود و جهانیان در انتظار دیدن رییس جمهور اعتدالگرای ایران بودند. از آن زمان تاکنون با برگزاری چندین دور گفت و گو و مذاکره هستهای با قدرتهای جهانی٬ تغییرات عمدهای در وضعیت و رویکرد دیپلماتیک کشورمان در قبال جهان رخ داده است. این بار اما رییس جمهور در حالی راهی نیویورک میشود که برخی از رسانه های غربی اعتقاد دارند٬ نسبت به سال گذشته ٬ استقبال کمتری از او میشود.
سایت تحلیلی المانیتور٬ از سایتهای تحلیلی آمریکایی در مورد دلایل این عدم استقبال از روجانی نوشته است :«سال گذشته که روحانی وارد نیویورک شد تا در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کند٬ بسیاری بر این گمان بودند که از آن پس باید شاهد تغییرات چشمگیر در روابط ایران و آمریکا و به تبع آن ایران و غرب باشیم.»
به نوشته المانیتور٬ از نظر آمریکاییها روحانی بهترین گزینه برای گفت و گو با اوباما بود چرا که از نظر آنها زمانی که او رهبری تیم مذاکره کننده هستهای را در زمان دولت اصلاحات در ایران بر عهده داشت ٬روابط بسیار خوبی با طرفهای غربی برقرار کرده بود.
با این حال گفت و گوهای تلفنی سال گذشته ٬تلاشها برای برقراری و اصلاح روابط با دولتهای غربی و همچنین پیشبرد گفت و گوهای هسته ای نشان داده که چندان توقع زیادی هم نباید از رییس جمهور اعتدال گرای ایران داشت و او گرچه با رییس جمهور قبلی ایران یعنی محمود احمدی نژاد تفاوتهای فاحش دارد اما کاملا بر عکس او عمل نمیکند و ضرورتی برای سرعت بخشیدن به روند نزدیکی به غرب نمیبیند.
برخی رسانه های آمریکایی قبل از این سفر بیان کرده بودند که احتمالا به خاطر روند کند گفت و گوهای هسته ای و بن بست هایی که در ادامه اجرای توافقات قبلی پیش آمده ٬ روحانی نخواهد این بار در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کند. رسانه های غربی بر این باور بودند او مانند احمدی نژاد نیست و مانند او هر سال در این مجمع شرکت نمیکند. آنها به صورت غیر مستقیم اینگونه به ایران پیام میدادند که اگر قرار نیست تغییر شگفت انگیزی در روابط ایران و آمریکا به وجود بیاید ٬ شاید این سفر چندان هم لازم نباشد.
با این حال رییس جمهور کشورمان امسال نیز در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل شرکت میکند که نشان دهد حتما نباید هر حضور ایران با امتیاز دادن به طرف آمریکایی همراه باشد. سال گذشته گفت و گوی تلفنی دقیقه 90 روحانی با اوباما با انتقادات شدیدی در داخل کشور مواجه شد و امسال نیز با وجود اینکه رسانه های غربی بیان کردهاند تیم کاخ سفید ٬ میتواند برنامه اوباما را به گونه ای تنظیم کند که با روحانی دیدار داشته باشد ٬ این نهاد ریاست جمهوری ایران بود که احتمال شکل گیری این دیدار را بسیار ضعیف توصیف کرد.
برنامه های سفر روحانی به آمریکا چیست؟
روحانی در ابتدای امر کار خود را با صبحانه کاری با روزنامه نگاران و نویسندگان رسانه های آمریکایی در تاریخ 23 سپتامبر آغاز میکند و در زمان شام نیز جلسه ای غیر رسانه ای با ایرانیان و تحصیلکردگان مقیم آمریکا خواهد داشت. در همان روز نیز مصاحبه زنده ای را با فرید زکریا خبرنگار سی ان ان خواهد داشت و احتمالا دیدارهای دیگری را هم با ایرانیان مقیم آمریکا برگزار میکند. امسال بر خلاف سال پیش ٬ به دلیل اینکه اوباما یک روز زودتر از روحانی سخنرانی دارد ٬امکان دیدار تصادفی آنها در محل اجلاس نیز وجود ندارد و به نظر میرسد ٬ سفر امسال روحانی به نیویورک٬ یکی از بی حاشیهترین سفرهای او به شمار آید.
برخی رسانهها عنوان کرده بودند ممکن است در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل٬ کار مذاکره در مورد برنامه هسته ای ایران به روسای جمهور واگذار شده و در آنجا توافق اصلی به دست آید اما آشکار شدن شکاف بی سابقه در نظرات دو طرف و همچنین طرح جدیدی که کاخ سفید به تیم گفت و گو کننده خود داده ٬نشان میدهد که نباید به این شایعات توجه چندانی کرد چرا که تیمهای مذاکره کننده هنوز هم راهی بس طولانی در پیش رو دارند.
از نظر رسانه آمریکایی المانیتور٬ امسال روحانی کار سختتری را با رسانه های غربی خواهد داشت. آنها مسلما از روند گفت و گوهای هسته ای ٬ گزارشهای مربوط به حقوق بشر در ایران و همچنین زندانی شدن چند خبرنگار ایرانی – آمریکایی در ایران سوال خواهند پرسید و البته نرخ پایین رشد اقتصادی ایران نیز از دیگر سوالاتی خواهد بود که خبرنگاران زیادی دوست دارند در مورد آن با روحانی گفت و گو کنند.